Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 2,5 dkg élesztő, 2-2.5 dl langyos tej, 2 ek cukor, csipet só.
Elkészítés: a lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.
A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához. Egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott, téglalap alakú tésztát félbe hajtjuk és még egyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag! A félbehajtott tésztából kiszaggatjuk a fánkokat és fél órán át tovább kelesztjük. Forró, bő olajban sütjük. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe. Még melegen szórjuk meg porcukorral.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése